top of page
Zoeken

Word Lid!

Bijgewerkt op: 25 mei 2020

Lieve aankomend eerstejaars, wat goed dat je deze pagina gevonden hebt!

In deze tijden is het natuurlijk heel erg lastig om een studiekeuze te maken… Laat staan om een keuze voor een studentenvereniging te maken! Gelukkig kan ik jou als Dé VerenigingsVerzamelaar wel op weg helpen aangezien ik bijna alle grote verenigingen van Nederland goed ken! Natuurlijk zou je mijn verslagen kunnen lezen wanneer je een interesse voor een specifieke vereniging hebt, maar mocht je echt nog geen idee hebben, dan kan ik je met deze update een beetje helpen om een beeld te krijgen van de verenigingen die er zijn.

Waarom lid worden?

Lid zijn brengt je ongelooflijk veel voordelen. Je leert je nieuwe stad heel snel kennen, je ontmoet ontzettend veel nieuwe mensen en je vindt er de vrienden voor het leven. Bovendien vinden studentenverenigingen het onwijs belangrijk dat je de benodigde studiepunten haalt. Onderzoek heeft uitgewezen dat studenten die lid zijn vaker hun BSA halen dan studenten die niet lid zijn!

Vrijwel iedere grote vereniging heeft bovendien een speciale commissie aangesteld om je te helpen bij het studeren. Zo kun je redelijk makkelijk aan bijlessen voor vakken komen. Een ander voordeel is dat verenigingen vele verenigingshuizen hebben. Daardoor vind je makkelijker een kamer in je nieuwe stad. Ook dat is weer een voordeel voor je studie want studeren doe je nooit alleen. Je hele huis zit met de neus in de boeken in de tentamenperiode en omdat dat ouderejaars zijn, kunnen zij je vaak prima helpen met struikelblokken in je leerstof. Kortom, niets anders dan voordelen!

Maar de KMT dan?

Het is een nogal ‘eng’ woord geworden… De Kennis Makings Tijd die op traditionele verenigingen verplicht is om door te lopen. Echter is er niets griezeligs aan deze KMT’s. Deze wordt gepland in de laatste onderwijsvrije week van de zomer waardoor je in de meest intensieve week niets mist van je studie. In de tweede week begint het academische jaar meestal maar ook dan is er voor gezorgd dat je studie op de eerste plaats komt. Je zult genoeg slapen, goed eten en fris op de universiteit kunnen verschijnen in die tweede week.

Waarom is het nodig zul je je misschien afvragen. De meeste verenigingen zijn al heel oud en zijn daardoor een soort levende geschiedenisboeken geworden. (Bijna was het op de UNESCO wereldlijst van immaterieel erfgoed gekomen!) Je kunt de meest bijzondere dingen beleven die je ouders of grootouders ook nog hebben ervaren. Juist die historie en traditie maken een vereniging erg bijzonder en er is wel wat voor nodig om deze historie en traditie te behouden. Zeg nu zelf. Je lette op school toch ook veel minder goed op wanneer je precies wist wat de docent je ging vertellen? En je huidige beste vrienden zijn toch ook de mensen met wie je kunt lachen, huilen, door de modder fietst en waarmee je staat te shinen op schoolfeesten? Dat is precies het doel van de KMT. De unieke verhalen en tradities van de vereniging aanleren zodat jij de vereniging weer kunt doorgeven aan je kinderen en kleinkinderen en de hechte vriendenband brengen die in een aantal gevallen voor eeuwig duurt. Al die ouderejaars hebben precies hetzelfde gehad als jij nu krijgt en daar zie je ook niets meer van.

Wat is er nu eigenlijk te kiezen?

Het hangt er vanaf in welke stad je wil gaan studeren. In het volgende deel van deze update ga ik per stad de verenigingen DIE IK (REDELIJK) GOED KEN toelichten. Je zult daardoor soms een mening van mezelf terug kunnen vinden die niet altijd bij jouw mening past. Echter kan het je wel iets op weg helpen als het gaat om de soorten verenigingen. Heb je eenmaal een vereniging op het oog, dan kun je natuurlijk altijd het internet en sociale media inzetten om zelf meer over die vereniging te weten te komen! Er zijn in iedere stad vaak nog meer verenigingen te vinden die wat kleiner zijn maar ik moet vaak keuzes maken wie ik in mijn planning opneem. Het is daarom altijd goed om nog even online te zoeken naar de verschillende verenigingen die er zijn. Een verenigingswijzer kan ook nog wel eens uitkomst bieden. Niet iedere stad heeft deze maar voor Groningen, Amsterdam en Leiden kun je er een maken! Laat ik voorop stellen dat er geen goed of fout is als het gaat om verenigingen. Het gaat erom dat je een vereniging vindt die bij jou past!

Goed om te weten is dat er enkele verenigingen zijn die je in bijna elke grote studentenstad terugvindt. Houd je van reizen en wil je meer van de wereld gaan zien in je studententijd? Dan kun je je aansluiten bij de AEGEE, SIB of I-ESN van jouw stad! Vind je het geloof heel erg belangrijk en zoek je naast gezelligheid ook verdieping in je studententijd? Dan kun je je aansluiten bij Ichtus, CSFR, Navigators of de Verenigingen Gereformeerde Studenten (alleen voor universitaire studenten) van jouw stad.

Wil je wel de gezelligheid van een studentenvereniging maar wil je ook sportief aan de gang? In iedere stad is er sowieso een studentenroeivereniging te vinden. In sommige steden heb je zelfs de keuze tussen twee studentenroeiverenigingen. Vaak is er dan een hele traditionele en een wat minder traditionele roeivereniging te vinden. In de meeste steden zijn er ook studentenverenigingen voor andere sporten. Kortom, ga vooral eens op onderzoek uit naar de mogelijkheden!

Studieverenigingen?!

Nu zul je in enkele ogenblikken heel veel informatie gaan krijgen over studentenverenigingen in Nederland, maar je zult ongetwijfeld ook met het fenomeen studievereniging te maken gaan krijgen. Je zult je misschien afvragen waarom je ook nog iets met een studievereniging moet. Ook daar kan ik je mee helpen. Studieverenigingen zijn er voor jou. Ze zijn opgezet met het doel het onderwijs te waarborgen, je te helpen met je toekomstperspectief en je in contact te brengen met medestudenten. Zij waarborgen het onderwijs door bijvoorbeeld studentonderzoeken te doen bij specifieke vakken. Wanneer er meer klachten over 1 vak binnen komen kan de vereniging dat verzamelen en het doorspelen naar de desbetreffende instantie. Hetzelfde geldt voor een tentamen waar compleet andere vragen in stonden als in het boek wat je moest gebruiken voor het tentamen. Vaak staan de Onderwijscommissarissen bij de tentamenzaal en dan zullen ze vragen naar je ervaringen van het tentamen en klopt het dan niet? Dan gaan ze ermee aan de slag zodat jij wellicht een correctiepunt krijgt. Daarnaast bieden studieverenigingen vaak gerichte tentamentrainingen en bijlessen aan waar je echt iets aan hebt! Kortom, zij helpen het onderwijs goed te houden en beter te maken!

Ze helpen je met je toekomstperspectief door lezingen te organiseren van bedrijven uit de sector waarvoor je aan het studeren bent. Bovendien worden er vaak excursies georganiseerd zodat je die bedrijven ook in het echt kan zien. Daardoor ben je goed voorbereid op het moment dat je studie voorbij is en het echte werk gaat beginnen! Bonus, deze lezingen zijn vaak gratis voor leden!

Tenslotte brengen ze je in contact met medestudenten. Dat is heel gezellig omdat je vaak alleen je eigen studiegroep en projectgroepen ziet.

Nog een laatste voordeeltje dan? Als lid van een studievereniging kun je studieboeken en studiemateriaal vaak met behoorlijke korting aanschaffen. Bovendien bieden studieverenigingen vaak gratis koffie/thee aan hun leden aan zodat je alles hebt wat je nodig hebt om je dag goed te starten!

Op naar de studentenverenigingen dan maar!

Nu zijn er hele traditionele verenigingen en hele vrije verenigingen. De volgende schaling gaat je daar een beetje mee helpen. 10= Uiterst traditionele vereniging. 8= Zeer traditionele vereniging met enkele vrije invullingsmogelijkheden. 6= Tradities en vrijheden zijn met elkaar in balans. 4= Vereniging waarbij er wel een aantal tradities zijn maar er meer vrijheden zijn. 2= Vereniging waarbij er enkele tradities zijn en veel vrijheden. 0= Niets moet en alles mag.

Wel goed om te weten is dat hoe meer je in je studententijd wil stoppen, hoe meer je er ook uit kunt halen!

Groningen

Vindicat Atque Polit. Tradities:10.

Een grootschalige vereniging van ruim 200 jaar oud in het hart van Groningen. Je basis is je jaarclub van +/-15 jongens of meiden (ongemengd) van waaruit je kunt doorontwikkelen op de vereniging. Hoewel de vereniging een hoge leeftijd heeft blijft ze wel met haar tijd meegaan. De Sociëteit op de Grote Markt staat er sinds 2014 en combineert de historie uitstekend met de moderne tijd van nu. Over het algemeen borrel je hier jas-das.

Ik kom zelf al sinds 2015 op Vindicat en ik ben erg gehecht aan deze vereniging. Het is er altijd erg gezellig en er is geen mooiere plek om van de zon te genieten dan het dakterras! Laat je dan ook zeker niet afschrikken door de vooroordelen die zo af en toe opduiken over deze vereniging.

Albertus Magnus. Tradities:8.

De grootste van Groningen met zeker 124 jaar geschiedenis op de teller. Je basis is je jaarclub van +/- 15 jongens of meiden (ongemengd) van waaruit je kunt aansluiten bij een van de disputen. (een ongemengde groep bestaande uit leden vanuit verschillende jaren.) Elk dispuut heeft een eigen karakter dus er is er altijd wel eentje die bij je past. Eigen Huis is een prachtige Sociëteit op de Brugstraat 8 die vele mooie plekken herbergt. Onlangs is de Amsingkelder volledig verbouwd en daar zul je als eerstejaars eens per week van de lekkerste gerechten van Rob de Kok kunnen genieten! Borrelen gebeurt in de kroegzaal onder het toeziend oog van de KC. ’s Middags kun je even vluchten van je studiestress met de KoCie. Zijn verzorgen in de Leeszaal de lekkerste ledenlunches voor een studentikoze prijs. ’s Avonds staat de Leeszaalcommissie voor je klaar om een lekker drankje voor je te verzorgen voordat het nachtwerk gaat beginnen. Woensdag is hier dé WoBo en elke vrijdag is de Leeszaal het middelpunt van de mooiste dag van de week, namelijk de Burrel! Bovenin Eigen Huis vind je de FAAM waar de meiden van de HC voor je klaar staan met lekkere wijn en bijpassende hapjes! Uiteraard kun je met hard studeren en veel inzet op de vereniging zélf een van deze prachtige commissies gaan vervullen! Je borrelt hier over het algemeen jas-das, maar disputen hebben soms eigen afwijkende kenmerken.

Zoals je wel kunt merken is Albertus voor mij ontzettend geliefd. Het is mijn eerste vereniging in Groningen en tevens de vereniging waar ik de meest hechte banden mee heb. Ik kan je alleen maar aanraden om voor Albertus te gaan!

Unitas S.G. Tradities:8.

Een kleinschalige jonge vereniging met veel traditie. Je zou verwachten dat een vereniging van zo’n 25 jaar oud nog niet erg traditioneel kan zijn, maar vergis je niet. Unitas S.G. is eigenlijk al veel ouder, maar de vereniging is een aantal jaren ‘dood’ geweest. Zo’n 25 jaar geleden waren er een paar studenten die vonden dat traditie en kleinschaligheid weer een plek moesten krijgen in Groningen en daarom is Unitas S.G. heropgericht. Op ’t Filiaal aan het Schuitendiep kun je meerdere dagen in de week komen borrelen. Je basis is ook hier je Jaarclub. Deze is een stuk kleiner wanneer je deze vergelijkt met bijvoorbeeld Vindicat. Wil je nog meer uit je studententijd halen dan kun je je aansluiten bij een van de disputen.

Zelf kom ik nu al een paar jaar up Unitas S.G. en het is er altijd gezellig. Juist omdat het hier kleinschaliger is kom je nog vaak mensen van eerdere jaren tegen. De Bieb is het hart van ’t Filiaal en het mooie van alles is, zelfs daar staat een bar! Overigens kun je in de zomer ook heel goed genieten op ’t Dakterras!

Dizkartes. Tradities:6.

Dizkartes is een middelgrote vereniging met een fraaie sociëteit in de Peperstraat. Tussen de bars en clubs zoals de Shooters (Daar heeft Kraantje Pappie het over in ‘Lil Craney’) en de Kiwi vind je deze vereniging met een knalgroen hart. De vrijheden en tradities zijn bij Dizkartes mooi in balans waardoor je er veel leuks kunt doen, maar ook prima een weekje over kunt slaan als je het te druk hebt. Binnen Dizko is een ouderejaars net zo gelijkwaardig als een jongerejaars. Overigens heb je talloze mogelijkheden om je te ontwikkelen binnen Dizko.

Je jaarclub is hier je basis maar je kunt je op individueel niveau aansluiten bij een Genootschap. Genootschappen zijn groepen mensen die eenzelfde interesse hebben. Mocht jij dus dol zijn op pokeren, dan kun jij je aansluiten bij het Pokergenootschap! Wil je nog wat meer verdieping in je studententijd brengen dan is het leuk om je aan te sluiten bij een van de disputen die Dizkartes rijk is. Elk dispuut heeft een eigen karakter en daardoor zit er vaak wel een plek voor je bij!

Ik bezoek Dizko inmiddels ook al een paar jaar en het voelt altijd als thuiskomen hier. Of je dan in de Bieb ijsthee zit te drinken met je club of je bent aan het lasergamen in de benedenbar met je lichting. (dat zijn alle mensen die in een bepaald jaar lid zijn geworden) Op Dizkartes kan het allemaal!

F.F.J. Bernlef. Tradities:4

Zoek je iets kleinschaligs wat net een beetje anders is dan wat je nu gelezen hebt? Wat dacht je van Bernlef? Bernlef is oorspronkelijk opgericht als vereniging voor Friese jongeren in Groningen, maar als Hollander ben je er net zo welkom, als je maar een beetje affiniteit hebt met de Friese cultuur! Dus vind je een Beerenburg net zo lekker als een biertje en spreekt Barklunen je net zo aan als Beerpongen, ga dan eens op onderzoek uit bij Bernlef! Er zijn enkele tradities zoals het Friese volkslied om middernacht maar verder ben je er behoorlijk vrij om een invulling te geven aan je studententijd!

Sinds 2019 bezoek ik Bernlef. De Sociëteit is overzichtelijk en gezellig.

Cleopatra. Tradities:0

Het maakt niet uit of je extravert bent, groen haar hebt, tattoos hebt of juist heel introvert bent. Cleo is een plek voor iedereen. Je kunt je studententijd zo vol of leeg maken als je zelf wil. Wil je heel graag meer leden leren kennen, stap dan in een van de Boten die Cleo rijk is. (In een Boot zitten leden uit verschillende jaren.) In de BeBa kun je feesten tot in de vroege uurtjes en mocht je er heel handig in zijn kun je de danspaal proberen te bedwingen. In de BoBa kun je de lekkerste speciaalbiertjes en mixdrankjes bestellen. De leden achter de bar kunnen nog net niet toveren met de flessen die ze hebben staan! Kortom, wil je echt gezellig en geen verplichtingen? Cleo is the place to be!

Nijmegen

Carolus Magnus. Tradities:8

De oudste van Nijmegen heeft vele mooie tradities en bijzondere verhalen. Wanneer je hier lid wordt zul je je aansluiten bij een van de disputen (met leden uit verschillende jaren) die Carolus rijk is. Met dit dispuut zul je de mooiste tijden gaan beleven!

Ik heb helaas nog geen inhoudelijk bezoek aan Carolus kunnen doen, dus meer kan ik je niet echt vertellen.

Ovum Novum. Tradities:6

Het nieuwe ei van Nijmegen is een stuk jonger en ook een stuk gematigder qua tradities. Ze zijn er zeker wel, maar je zult merken dat er minder verplichtingen zijn en meer vrijheden zijn om je tijd op de vereniging naar eigen inzicht in te vullen. Hoewel Carolus en Ovum maar door een simpele sluisdeur van elkaar gescheiden zijn, zijn de verschillen erg groot. Bij Ovum is de das die de eerstejaars dragen identiek aan de das van het Bestuur. Je basis is je Jaarclub. Met je volledige jaarclub kun je ervoor kiezen om je aan te sluiten bij een Verticale. Dat is een verzameling jaarclubs uit verschillende jaren bij elkaar. Wil je nog meer uit je studententijd halen? Dan kun je er ook nog voor kiezen om bij een Genootschap te gaan. Dat is een ongemengd verband van leden uit verschillende jaren en uit verschillende jaarclubs. Daar kun je individudeel bij komen.

Verticalen en Genootschappen zijn niet verplicht, maar het is wel heel leuk omdat je zo veel meer leden leert kennen.

Wageningen

In Wageningen zou ik sowieso ergens lid worden! Buiten de verenigingen om is er namelijk niet zo veel te doen!!

WSV Ceres. Tradities:10

Ceres is gehuisvest in het prachtige landhuis Villa Veluvia op de Generaal Foulkesweg 1b. Zodra je de grote zware deur van de Sociëteit opent komt de historie aan alle kanten op je af.

De Sociëteitszaal zit vol met verhalen en behelst de uniekste tradities. Je borrelt hier jas-das.

Je basis is je jaarclub en de ontwikkelmogelijkheden zijn eindeloos. Of je nu bij de Omsmijters wil horen (en het genoegen hebt om op de oudste kegelbaan van Benelux te staan!) of je sluit je aan bij de FIFO en maakt de mooiste foto’s. Op Ceres kan het allemaal.

KSV St. Franciscus Xaverius. Tradities:8

Zodra je Wageningen binnen komt rijden met de bus zul je niet om Cantil heen kunnen. Een groot gebouw wat moeilijk te missen is! Overigens wil je KSV ook niet missen!

Je hebt hier vele tradities waarvan de Ingenieurspartij toch wel een van mijn favorieten is. (Maar dan ben je al afgestudeerd.) Je basis op deze vereniging is je Jaarclub maar je kunt er ook voor kiezen om je individueel aan te sluiten bij een van de disputen die KSV rijk is. Best wel uniek is het feit dat KSV twee gemengde disputen kent naast de welbekende ongemengde disputen.

Franciscus is een vereniging waar ik zelf al sinds 2012 kom, al heb ik de betrekkingen een paar jaar niet kunnen bijhouden. Voor mij is het elke keer weer een hoogtepunt wanneer ik Cantil binnenkom al is het met de deuren altijd weer even zoeken. (Dat ga je wel merken zodra je er eens bent.)

Persoonlijk vind ik KSV de ideale vereniging in Wageningen omdat je er dusdanig bij betrokken blijft waardoor je wel actief blijft, maar je toch ook wat vrijheden hebt om je studententijd op je eigen manier in te vullen.

DLV Nji-Sri. Tradities:8

Lekker anders, dat is hoe ik Nji-Sri zou duiden. Deze vereniging is namelijk opgericht als vereniging voor landbouwers vanuit Nederlands-Indië. Hoewel er tegenwoordig toch vooral heel veel Nederlandse landbouwers lid zijn, blijven de tradities van toen nog steeds sterk in ere. Je basis is een jaarclub maar je kunt er voor kiezen om je ook aan te sluiten bij een van de (Gemengde) Disputen of (Ongemengde) Genootschappen. In beide groeperingen zitten leden van verschillende jaren en beide groeperingen hebben allen een heel eigen karakter. Het unieke aan Nji-Sri is dat de reünisten heel erg actief zijn. Dat werkt voor jou in je voordeel om nog meer mensen te leren kennen, maar bijvoorbeeld ook wanneer je een landbouwstage in het buitenland wil gaan lopen, dan is er altijd wel ergens een reünist die je verder kan helpen om je plekje snel te kunnen vinden! Nji-Sri is dus niet alleen leuk, gezellig en leerzaam voor nu, maar ook voor de toekomst!

SSR-W. Tradities:6.

Deze vereniging heb ik zelf nog nooit bezocht. Je basis is een jaarclub en je kunt je individueel aansluiten bij een dispuut. Een groepering uit verschillende jaren met dezelfde interesse.

Qua tradities liggen verplichtingen en vrijheden in balans.

Utrecht

U.V.S.V./N.V.V.S.U. Tradities:10

De enige ongekende ongemengde vrouwenvereniging van Nederland! Ongemengd eng? Nee joh, hartstikke gezellig juist! Met je vriendinnen kom je samen op Sociëteit Hestia (ook wel de Club genoemd) waar je alles van je af kunt praten en de leukste borrels met elkaar houdt. Borrelen gebeurt in de Theekamer en de beste feesten worden in de Achterzaal gehouden. Jopies Bar is dé gezelligste plek waar je de meiden van je lichting weer even kunt meeten met een lekker PK’tje in de hand. De zolder is inmiddels ook helemaal up to date. Wanneer het weer tijd is voor Grand Café Het Zoldertje kun je genieten van de lekkerste delicatessen voor een heerlijke prijs! Je basis is je jaarclub en met je jaarclub kun je je aansluiten bij een van de families die U.V.S.V. rijk is! Aan studieontplooiing is ook gedacht want als U.V.S.V. lid kun je een aanvraag doen bij het Minderhoud fonds voor bijvoorbeeld een bijzondere promovering. Excelleren is dus zeker profiteren.

Mis je de mannen dan toch een beetje? Ga dan uit je dak in de Wooloomooloo (De studentendiscotheek die zo’n vijf koprollen van de club vandaan is.) of geniet van Gemengde Vrijdag!

Ik kom al heel lang op de Club en het is altijd weer genieten. Even geen gestoor van mannen die door het beeld komen of lompe opmerkingen maken. Gewoon meidenpraat, kopjes thee en chocolade of een PK’tje met kaasstengels. (je nieuwe favoriet meiden!) Geen drankstank maar een prachtige frisse Sociëteit. Een echte aanrader als je vriendschappen en een sterke toekomst hoog in het vaandel hebt staan.

USC. Tradities:10

Mannen weten waarom! Op het Gele Kasteel PhRM is het een komen en gaan van grote mannen. Pilsbazen en strijders. Heb je nu echt geen zin in vrouwenpraat om je heen en wil je van je studententijd echt de beste groeitijd maken die er is. Sluit je dan aan bij het enige échte ongemengde mannencorps van het land. Hoe ik dit als vrouw kan weten? Ik kom hier toch wel redelijk vaak en ik ben dol op het Gele Kasteel! Overigens moet je niet denken dat het met alleen maar mannen een grote vuilnisbelt is. Dit is een van de allermooiste Sociëteiten van Nederland. Vol met glas in lood en verborgen historie. Kortom, die pilsbazen kunnen ook wel echte gentlemen zijn. Wil je een toptijd beleven met je bro’s? Dan weet jij wel waarom je het beste bij USC kunt zitten!

C.S. Veritas. Tradities:8

Wil je liever een gemengde vereniging met mooie tradities en toch een beetje vrijheid? Dan is C.S. Veritas echt iets voor jou! Ons Eigen Huis op de Kromme Nieuwegracht lijkt misschien niet heel groot wanneer je het voor het eerst ziet, maar wanneer je binnenkomt zul je merken dat het groter is dan het lijkt. Je basis is je jaarclub. Je kunt er vervolgens voor kiezen om met je jaarclub bij een verticale te gaan. Individueel kun je je ook nog doorontwikkelen door bij een dispuut te gaan. Zowel de verticale als het dispuut bestaat uit leden van verschillende jaarlagen. Het grote verschil is dat je met je hele club bij een verticale gaat terwijl je individueel bij een dispuut komt. Bovendien is een dispuut gericht op een specifieke interesse.

De beste borrels beleef je op Trefcentrum en de feesten kunnen eindeloos doorgaan in de feestzaal aangezien deze volledig geïsoleerd is!

Wil je met je club een vroege borrel meepakken? Bezoek dan de MK. De meiden staan voor je klaar met lekkere drankjes én frituur! Eten kun je bij Restaurant ’t Voorhuys waar chefkok Maarten de lekkerste gerechten voor je maakt! Je kunt hier a la carte eten en ieder seizoen is er een nieuwe kaart.

Veritas is fundamenteel voor mij in Utrecht. Sinds 2 jaar heb ik ook echt een hele hechte band met de vereniging gekregen en heb ik alle ins en outs van de vereniging beter leren kennen. Het is een geweldige vereniging waar iedereen zijn plek kan vinden. Wil je dus voor gemengd gaan? Ga dan voor Veritas!

U.M.T.C. Tradities:8

Wil je een vereniging die traditioneel is maar wel wat kleinschaliger is dan de reuzen die ik hiervoor heb opgenoemd? Overweeg dan U.M.T.C.! Op de gezellige Sociëteit Borghaerts kom je binnen en zie je direct allemaal bekenden. Mocht je eens iemand introduceren dan wordt diegene ook direct opgenomen in de groep, juist omdat het direct duidelijk is dat diegene nieuw is. Men denkt overigens al snel dat de vereniging niet zo traditioneel is door het formaat, maar de vereniging is traditioneler dan je denkt!

Wanneer je lid wordt is je basis de jaarclub. Vervolgens kun je besluiten om je aan te sluiten bij een dispuut. Een groep mensen uit verschillende jaren die het goed met elkaar kunnen vinden. Overigens kun je ook nog besluiten om je aan te sluiten bij een genootschap. Dat is een groep mensen uit verschillende jaren met een specifieke interesse. Ondanks de kleinschaligheid van de vereniging kun je er ontzettend veel uit halen!

Zelf kom ik al een aantal jaren bij U.M.T.C. en ik vind het er altijd gezellig. Juist door de kleinschaligheid voel je je snel welkom!

Unitas S.R. Tradities:6

Ik heb een tijd gehad dat ik met regelmaat op Symposion te vinden was. Dat is echter een beetje verwaterd in de afgelopen jaren. Je basis is je jaarclub en met je jaarclub zul je je aansluiten bij een verticale. Verder heb je hier de disputen waarbij je je individueel kunt aansluiten en zijn er meer dan genoeg andere mogelijkheden om je te kunnen ontplooien!

S.S.R.-N.U. Tradities:6

De Christelijke studentenvereniging van Utrecht. Op de Sociëteit is er plek op te borrelen, gezellig bij te praten maar ook om bijbelkringen te houden. De mooiste feesten worden gehouden in de werfkelder. Uniek voor een studentensociëteit!

Zoek je verdieping, gezelligheid en een goede balans tussen traditie en vrijheid, dan is S.S.R.-N.U. zeker iets voor jou!

Al vanaf het begin kom ik bij S.S.R.-N.U. en het onthaal is altijd even warm en hartelijk. Voor goede gesprekken en mooie verhalen ben je hier zeker op de juiste plaats!

BITON. Tradities:0

Wil je graag bij een vereniging vol gezelligheid en kleur en heb je maling aan tradities? Vind je jas-das echt niet om aan te zien? Overweeg dan BITON. Een zeer kleurrijke vereniging die voor iedereen wel een plekje heeft. Van de maximale introvert tot de extraverte stuiterbal met regenbooghaar!

Amsterdam

A.S.C./A.V.S.V. Tradities:10

De grootste van Nederland staat uiteraard in de hoofdstad! Wanneer je het immense Sociëteit N.I.A. betreedt moet je wel onder de indruk zijn. In tegenstelling tot de meeste verenigingen die ik hiervoor heb benoemd is het in Amsterdam gebruikelijk dat je basis een Dispuut is. Dat wil zeggen dat je direct bij een groepering terecht komt van leden uit verschillende jaren. Je zult met een aantal van je jaargenoten bij een dispuut terecht komen dat het beste bij jullie past waarna jullie jaar ’20 van dat dispuut zullen vormen. Op A.S.C./A.V.S.V. zijn ontzettend veel mooie tradities te vinden en reken maar dat je jas-das je beste vriend zullen gaan worden in je ledentijd. Echter zul je een hechte vriendschap gaan ontwikkelen met een grote groep mensen en die vriendschap zal de rest van je leven in tact blijven! Ik blijf zelf altijd geïntrigeerd door A.S.C./A.V.S.V. Er is hier zoveel te zien en zoveel te ontdekken. Ik ben benieuwd wanneer ik op het punt ga komen dat ik niet meer verdwaal!

L.A.N.X. Tradities:8

Wil je een grote vereniging met liever iets meer vrijheid met toch genoeg traditie? Dan is L.A.N.X. het helemaal voor jou! De prachtige Sociëteit ligt op de Nieuwezijds Voorburgwal en heeft wel een hoop trappen… maar dat is het helemaal waard. Hier is je basis je dispuut waardoor je dus meteen veel leden uit verschillende jaren leert kennen. Verder zijn er talloze mogelijkheden om je te ontwikkelen. Van commissies tot onderverenigingen. L.A.N.X. heeft het allemaal!

Ik heb altijd al een grote voorliefde voor L.A.N.X. gehad. Het is een mooie vereniging met toegankelijke leden en veel sfeer.

Unitas S.A. Tradities:8

Vind je de twee eerdergenoemde verenigingen te groot maar zoek je wel een traditionele vereniging in Amsterdam? Unitas S.A. is dan een hele goede keuze. Sociëteit S.A.L.V.E. is klein maar fijn en tradities zijn er in overvloed! Je dispuut is je basis en binnen Unitas S.A. al noemen ze dat hier een College. Je hebt de keuze tussen ongemengde of gemengde colleges, dus er zit altijd wel een plekje voor je bij!

Je kunt daarnaast ook nog commissie ervaring op doen bij een van de commissies die Unitas S.A. rijk is. En het mooie van alles is dat je altijd wel ergens een bekende tegenkomt!

Unitas S.A. is al vanaf het begin mijn favoriete vereniging binnen Amsterdam. Ik voel me hier altijd helemaal thuis en ik betrap mezelf er elke keer weer op dat ik S.A.L.V.E. met een schorre stem verlaat. Als je voor lekker traditioneel gaat en toch kleinschaligheid zoekt dan is dit de allerbeste keuze voor jou!

SSRA. Tradities: 6

Een redelijk jonge en dynamische vereniging die net aan een andere kant van Amsterdam ligt. Op Sociëteit Pylades kom je ook terecht in een wereld van ons kent ons. Wanneer je hier lid wordt zul je bij een dispuut terecht komen waardoor je veel mensen van verschillende jaren zult leren kennen. Je hebt hier gemengde en ongemengde disputen. Daarnaast kun je na verloop van tijd verschillende commissies gaan doen. Je zult merken dat de vereniging een goede balans kent tussen tradities en vrijheden.

Ik heb SSRA een aantal jaren bezocht maar dat is in de loop der jaren wel een beetje verwaterd. De andere verenigingen liggen immers aan de andere zijde van het centrum waardoor deze ‘uithoek’ niet altijd even handig was voor mijn planning.

NoNoMes. Tradities:6

Het is eigenlijk best grappig dat NoNoMes toch in het midden scoort als het gaat om de tradities en vrijheden balans want NoNoMes werd opgericht als vereniging die tegen de gevestigde orde is. Hun Sociëteit draagt daarom de naam ‘De Heilige Zeug’ als knipoog naar de grote zeer traditionele verenigingen waar men niet leden nog wel eens als ‘Knorren’ wil duiden. Bij NoNoMes kom je ook terecht bij een dispuut waardoor je snel veel mensen uit verschillende jaren zult leren kennen. Elk dispuut heeft een eigen karakter. Daardoor kan het voorkomen dat je toch jas-das staat te borrelen maar het kan ook zomaar een hele andere outfit zijn. Net wat jouw dispuut als handelsmerk heeft!

Ze zijn in ieder geval gek op uitdagingen binnen De Heilige Zeug. Durf jij de beroemde Tapadt aan?

Ik heb NoNoMes twee maal bezocht en het is een gezellige kleinschalige vereniging met een goede balans tussen tradities en vrijheden. De drukte in mijn planning liet het gewoonweg niet toe om de bezoeken vast te houden.

Cyclades. Tradities:2

Geen ontgroening, wel gezellig! Dat is het motto van Cyclades. Wil jij graag nieuwe mensen kennen en regelmatig borrelen maar zie je al die tradities en strakheid van een grote vereniging niet zo zitten? Dan is Cyclades het overwegen waard! Dit is ook een wat kleinere vereniging waardoor je de andere leden heel snel leert kennen en daardoor makkelijk je plekje kunt vinden!

Zelf heb ik Cyclades nog nooit bezocht, maar we hebben een wederzijdse volgconnectie op Instagram waardoor ik wel een beetje een beeld heb kunnen krijgen van deze vereniging.

Leiden

LSV Minerva. Tradities:10+

Wil je zeer traditioneel gaan? De grote mysteries ontrafelen van het mysterieuze Minerva? Is borrelen in jas-das je grote droom en wil je in de voetsporen treden van zeer grote namen zoals de Koning? Dan is LSV Minerva het helemaal voor jou! Dit Studentencorps heeft de 205 jaren aangetikt en heeft nog vele tradities van het eerste uur in leven. Je basis is je jaarclub van zo’n +/-18 jongens of meiden waarmee je de het grootste deel van je studententijd zult optrekken. Uiteraard kom je te wonen in een van de mooiste Corpshuizen van Leiden en je jaarclub zal gaan strijden om bij de prominentste verticale van het Corps te komen. Op individueel niveau kun je nog verder ontplooien door je bijvoorbeeld aan te sluiten bij een van de onderverenigingen die het Corps rijk is. Als je het maximale uit je studententijd wil halen dan is LSV Minerva zeker het overwegen waard.

Maar ja, dan komt mijn eigen aanvulling erbij. Ik heb geen actieve betrekkingen met LSV Minerva!

L.V.V.S. Augustinus. Tradities:8

Wil je traditioneel maar wel met iets meer vrijheden? Ga dan voor Augustinus! Op de prachtige sociëteit Eigen Huis aan het Rapenburg wordt meerdere dagen in de week geborreld. Iedere avond is er voor een andere groepering. Je basis op Aug is je Cordial. (een ander woord voor Jaarclub) Met je Cordial kun je je aansluiten bij een van de Verbanden die Aug rijk is. Is je Cordial na een tijdje wat minder actief maar wil je zelf nog meer uit Augustinus halen? Overweeg dan een Gezelschap! Zowel Verbanden als Gezelschappen zijn groepen leden uit verschillende jaren. Overigens ga je individueel bij een Gezelschap. Gezelschappen en Verbanden zijn niet verplicht maar ze maken je ledentijd wel veel leuker! Of je super fanatiek bent en niet vies bent van een beetje modderworstelen of dat je liever met een brandweerbroek in de borrelzaal wil staan. Er is voor ieder lid wel een geweldig Gezelschap te vinden! Uiteraard heeft Aug ook vele commissies waarin je kunt groeien maar je zal beginnen met opschepdiensten bij Danny de kok. Dat is een ontzettend leuke en gezellige tijd waarin je handigheid zult krijgen met mensen, serveren en zelfs met eten bereiden! Vind je dit nu echt helemaal het einde? Dan kun je ervoor kiezen om je na je eerste jaar aan te sluiten bij de ResCo! (En dit is maar een van de vele voorbeelden die ik je kan geven.)

Ik heb weliswaar een turbulente geschiedenis met Aug maar ik ben dol op deze vereniging. Je hebt er ontzettend veel mooie tradities en toch ook de vrijheid om diverse dingen naar eigen idee in te vullen. Je zal merken dat Eigen Huis al snel als je thuis zal gaan aanvoelen!

A.L.S.V. Quintus. Tradities:6

Niet omdat het moet maar omdat het kan! Een van de kernwaarden van Quintus is Pluriformiteit wat wil zeggen dat dit een vereniging is waar iedereen zijn plekje moet kunnen vinden. Dat vertaalt zich naar het bonte gezelschap van Disputen die de vereniging rijk is. Wanneer je lid wordt bij Quintus is je basis een dispuut, wat betekent dat je in een groepering van leden uit verschillende jaren terecht komt. Ben je super fanatiek? Ben je een ongepolijste diamant? Of ben je gewoon op zoek naar een bijeengeraapt zooitje vol gezelligheid? Quintus heeft het allemaal voor je! In principe zijn alle disputen ongemengd, maar de uitzondering is DIO! Kortom, zelfs voor de liefhebbers van gemengd is er een plekje op Quintus!

De balans tussen tradities en vrijheden ligt heel mooi in het midden. Echter wil ik je er wel bij zeggen dat hoe meer je erin stopt, hoe meer je eruit haalt! Net als bij Augustinus zul je bij Quintus ook kunnen rekenen op opschepdiensten die ontzettend leuk zijn! Bruno de topchef van Q zal je wegwijs maken in al het lekkers dat er op de kaart staat en wanneer het je zo goed bevalt kun je aansluiten bij de restaurantcommissie! Uiteraard heeft Quintus nog veel meer geweldige mogelijkheden om je te kunnen ontplooien qua commissies. En vooral niet te vergeten, je zult kunnen rekenen op vele legendarische feesten die worden georganiseerd door de disputen.

Ik kom al vanaf het begin van Quintus en ik zeg het je heel eerlijk… Hier had ik lid moeten worden!

SSR-Leiden. Tradities: 4

Vind je die disputen nu heel erg leuk klinken maar wil je toch liever iets kleiners? Overweeg dan SSR-Leiden. De vereniging is kleinschaliger en is vrijer qua opzet. Zo kun je hier mannen in kilts verwachten (Dé Bokkenrijders een ongemengd mannendispuut) maar ook een gemengde groep van hele corporale leden. (Soixante-Neuf) Maar je kunt ook rekenen op fanatieke dames (Witte Wieven) of juist een hele gezellige gemengde groep van toegankelijke leden (9X7) kortom, SSR-Leiden biedt een plekje voor iedereen en je vindt er heel snel aansluiting. Ook al is jouw dispuut nog niet op Sociëteit S.C.R.E.D. aanwezig, dan zul je toch snel een gesprek hebben met iemand die je wel ergens van kent! Ik heb een diepgaande band met SSR-Leiden en deze vereniging zat dan ook zeker in mijn overweging om lid bij te worden. Gezellig, kleinschalig en divers!


Dinsdag Avond Club. Tradities:2

Het maakt niet uit of je jong of oud bent. Bij DAC is iedereen gelijk en moet iedereen het gezellig kunnen hebben! Tradities zijn er vrijwel niet, behalve de overheerlijke lasagne!

Of je nu eerstejaars bent die graag nieuwe mensen wil leren kennen of je bent een masterstudent die er een aantal jaar bij een andere vereniging op heeft zitten en nog geen afscheid wil nemen van de studententijd, DAC is jouw nieuwe thuis!

DAC kent lichtingen dus jouw basis is in feite de groep mensen met wie je lid wordt. Er is geen Kennismakingstijd, maar wel een heel gezellig kamp waar je elkaar snel leert kennen. Wil je de dinsdag- of donderdagavond (Ja, het is en blijft wel DAC hè?) extra leuk maken. Overweeg je dan aan te sluiten bij een van de Subclubs. Subclubs zijn groepen leden met dezelfde interesses. Ben je dol op bakken? Dan is er de Baksubclub en heb je meer met knutselen? Ja, daar is ook een Subclub voor!

Ik heb zelf ervaren hoe warm en open DAC is. Ik had wat tijd over tijdens de Introductieweekronde van 2019 en omdat het zou gaan regenen besloot ik eens binnen te vallen bij DAC. In no time had ik een hele groep DAC’ers van verschillende jaren om me heen die me de beste verhalen wisten te vertellen. In mijn linkerhand een bord van de beroemde lasagne en in mijn rechterhand een ijstheetje. Een huidige eerstejaars vertelde me dat toen haar DAC-vrienden er een keer nog niet waren ze toch niet lang alleen bleef. Ze werd al snel bij een andere tafel geroepen waardoor ze weer nieuwe mensen leerde kennen en dat was net zo gezellig!

Catena. Tradities:0

Wil je echt geen tradities? Wil je cocktails en muziek? Wil je gewoon gezellig zonder gedoe? Ga dan voor Catena, de plek waar alles mag en niets moet! (behalve stilte in de steeg!) Het maakt niet uit of je paars haar hebt, piercings hebt of juist een introvert onzeker persoon bent. Op Catena kun je altijd je plekje vinden.

Met Catena heb ik zelf geen betrekkingen.

Delft

Delftsch Studenten Corps. Tradities:10

De mooiste Sociëteit van Nederland heeft meer dan schoonheid alleen. Opgericht in 1848 heeft DSC vele mooie tradities en gebruiken behouden. In je eerste jaar zul je een jaarclub vormen van zo’n +/- 18 jongens/meiden waarmee je de meeste tijd gaat doorbrengen. In hetzelfde eerste jaar zal jouw jaarclub zich gaan aansluiten bij een van de Verticales die het Corps rijk is. In zo’n verticale zitten leden uit allemaal verschillende jaren waardoor je snel veel leden zult leren kennen. Ook nog zoiets moois… In je 1e jaar zul je al meteen een bar gaan beheren tijdens hét feest van het jaar, Kriminele! Maak je verticale trots en bouw de mooiste bar (die ik hoogstpersoonlijk kom keuren!) van De Zaak!

Een ander supermooi voordeel in je eerste jaar is dat je gratis alle Onderverenigingen kunt uitproberen! Dus als je nog niet weet of je nu wil zeilen, rugby wil spelen of aan een hoog niveau hockey wil werken, je kunt er allemaal van proeven in je eerste jaar! Er horen wel wat taken bij je eerste jaar zoals scheppen met de kok of het beheren van de glazen met de Hoofdbarcommissie, maar dat is ontzettend gezellig omdat je dan heel veel leden zult ontmoeten en je de grootste lol hebt met je eigen jaarclub. Bovendien merk je dan ook al snel of je het in je hebt om zelf de baas van de eettafel of van de bar te worden! Vind je dit allemaal heel mooi klinken maar weet je nog niet zo goed of je het wel aandurft? Speciaal voor de Eerstejaars is er de Eerstejaars Begeleidings Commissie. Deze leden zullen er alles aan doen om jou een vliegende start te geven! Ze helpen je met het vinden van een kamer in een van de Corpshuizen van Delft maar ook met het aanbieden van tentamentrainingen en eventuele bijlessen. Die mensen zijn dus je allerbeste vrienden en ze gaan er voor zorgen dat je én studiekampioen én Zaaktijger kunt worden!

De Zaak, mijn geliefde thuisbasis. Ik heb vele leden van eerstejaars zien groeien naar grote hoogtes. Ik kan je echt alleen maar aanraden om lid te worden! Je zult zien dat de ‘verplichte’ dingen ontzettend leuk zijn om te doen en dat alle ‘leuke’ dingen minstens zo leuk zijn!

Virgiel. Tradities:8.

Is het nu een Roos of een Bloemkool? Dat wapen van Virgiel?

Virgiel is van oorsprong een katholieke vereniging, al merk je daar tegenwoordig niet veel meer van terug. Het is hier vooral ontzettend mooi vertoeven in het prachtige Barbaraklooster dat de naam Alcuin draagt.

Wanneer je lid wordt zal je basis een Jaarclub zijn van zo’n +/- 18 jongens of meiden. Je club zal zich vervolgens kunnen aansluiten bij een van de verticalen die de vereniging rijk is. Zelf kun je ook nog overwegen om je bij een dispuut aan te sluiten, welke zich kenmerkt met gemeenschappelijke interesses. In je eerste jaar ga je geholpen worden door de groen-gele helden van de Eerstejaars Commissie! Zij helpen je met het vinden van een kamer maar ook door het aanbieden van bijlessen en tentamentrainingen. In de groeitijd ga je ontzettend veel leuke dingen doen zoals op bezoek bij zusterverenigingen (Verenigingen die in hetzelfde verband zitten maar in een andere stad zijn.) en deze tijd wordt met een knal afgesloten met een eerstejaars gala! Dan is de Sociëteit voor een dag helemaal van de eerstejaars!

Kortom, Wil je veel tradities maar iets vrijer dan het Corps? Overweeg dan Virgiel!

Virgiel is de oudste vereniging in mijn verzameling dus ik zal altijd een zeer bijzondere band met deze vereniging blijven houden.

Delftsche Studenten Bond. Tradities:6

Wil je een iets kleinschaligere vereniging met een andere structuur? Dan zou je DSB kunnen overwegen. DSB is opgericht als de vereniging die het tegenovergestelde moest zijn van het zeer traditionele DSC en het traditionele Virgiel. Wanneer je lid wordt bij DSB heb je daarom wel een introductiekamp, maar die draait om gelijkwaardigheid en gezelligheid.

Na een fantastische Inauguratie (dan word je officieel tot lid gemaakt) met een stadswandeling, veel vertier en veel gezang gaat het echt beginnen. Je kunt je aansluiten bij een van de Colleges (een dispuut als het ware. Je gaat er individueel bij) die DSB rijk is. Er zijn zowel ongemengde als gemengde Colleges te vinden dus er is altijd wel een plekje voor je bij.

Al snel in je eerste jaar zul je de mooiste feesten mee gaan pakken want de Dies (verjaardag van de vereniging) is al eind oktober! Bij DSB hebben ze ook een speciale Eerstejaarscommissie. Zij zullen je gaan helpen om een geweldige opstart te maken in je studententijd en ze gaan je leren hoe je het beste kunt combineren, want combineren is profiteren!

Ik vind DSB een ontzettend mooie vereniging. Je kunt er namelijk op vele manieren groeien. Er zijn vele onderverenigingen en vele commissies waarin je kunt groeien. De tradities en vrijheden zijn mooi in balans. Mocht je het ooit tot Bestuur schoppen dan kun je er op rekenen dat je een mooie baret mag dragen. Uniek in Delft. Ik zou willen dat mijn betrekkingen wat beter waren met DSB, maar helaas lukt het (nog) niet echt.

Sint Jansbrug. Tradities:4

Sint Jansbrug is een vereniging waarbij je jouw studententijd redelijk naar eigen invulling kunt vormgeven. Er zijn wel bepaalde tradities, maar je hebt ook vele vrijheden. De vereniging is wat kleinschaliger dan DSC en Virgiel en qua structuur zit de vereniging tussen DSC en DSB in. Wanneer je lid wordt zal je basis een jaarclub zijn. Uit mijn hoofd is SJB de enige vereniging die gemengde jaarclubs toestaat, dus dat is wel zo bijzonder! In je tweede jaar kun je op individueel niveau gevraagd worden voor een Gilde. (een dispuut) Een groepering van leden uit verschillende jaren met vaak een gemeenschappelijke interesse. Uiteraard zijn er ook commissies in overvloed waarin je uit eindelijk zitting zou kunnen nemen.

Mijn betrekkingen met Sint Jansbrug zijn niet zo heel hecht zoals je wellicht kunt merken. Het is een hele mooie vereniging, dus zeker het overwegen waard, maar ik kan je er niet veel meer over vertellen dan dit. Oh ja, nog wel dit. De eettafel is zeer zeker de moeite waard! De huiskokkin maakt heerlijke gerechten voor een studentikoze prijs!

CSR. Tradities:4

De grotere Christelijke studentenvereniging van Delft. In de oude bioscoop die volledig is omgebouwd tot de prachtige Sociëteit Confide vind je de ruimte om te borrelen, elkaar te ontmoeten, samen te zingen en om kringen te houden. Er zijn wel een aantal tradities op CSR te vinden maar over het algemeen ben je behoorlijk vrij om je eigen invulling aan je studententijd te geven. Zoek je verdieping, gezelligheid, hechtheid en toch een iets grotere vereniging. Dan is CSR het helemaal voor jou!

Zelf heb ik een paar keer bezoeken gebracht aan CSR en heb ik zelf ook ervaren hoe de vereniging in elkaar steekt. De avondmaaltijd is een heel bijzondere ervaring aangezien lekker eten wordt afgewisseld met veel muziek en diepgaande gesprekken.

Rotterdam

RSC/RVSV. Tradities:10

Lange tijd ongemengd gebleven maar inmiddels toch gemengd geworden. Ondanks dat de vereniging nu zo’n 4 jaar gemengd is zul je merken dat er toch nog een aantal typische tradities uit de ongemengde tijd op Sociëteit Walhalla bestaan. De Dies (de verjaardag van de vereniging) van RSC wordt groots gevierd maar ook de Dies van de RVSV wordt goed gevierd. In je eerste jaar zul je je plek vinden in een jaarclub van +/- 15 jongens of meiden. Met je jaarclub zul je je aansluiten bij een van de disputen waardoor je al snel veel meer leden leert kennen aangezien het dispuut bestaat uit jaarclubs van eerdere jaren. Overigens is er ook de mogelijkheid om je aan te sluiten bij een van de Families. Dat gaat uit mijn hoofd individueel.

In je eerste jaar zul je ontzettend veel dingen gaan leren. Daar zit onder andere ook het ondersteunen in de keuken bij. Geloof me, het kan niet leuker worden aangezien je bij dé leukste kok van het land komt te helpen! Er horen ook wel eens opruimtaken bij maar ook in dat geval kom je bij een fantastisch persoon terecht. Echt goede wijsheden krijg je namelijk van de Sociëteitsdirecteur.

In je eerste jaar heb je ook de mogelijkheid om je aan te sluiten bij Muziek & Toneel. Een van de allerleukste onderverenigingen van het Corps. Heb je een passie voor muziek of toneel (of wil je dat verder ontwikkelen?) doe dan zeker je best bij de eerste auditie! Je zult er zeker geen spijt van krijgen!

Ik heb RSC/RVSV nog ongemengd meegemaakt dus ik vind het af en toe nog wel vreemd om de gemengde versie te zien. Overigens waren de verenigingen al langere tijd nauw met elkaar aan het samenwerken waardoor je een uniek karakter hebt van zowel ongemengde als gemengde elementen. Wil je van dit alles ook jouw bakermat maken? Ga er dan voor!

Laurentius. Tradities:8

Wij zijn hier voor jou! Op Sociëteit Huesca zul je de mooiste tijd van je leven gaan beleven! Deze vereniging is de oudste gemengde vereniging van Rotterdam waardoor er meer samenhang in de tradities van de vereniging zit. Er is bovendien iets meer vrijheid om je studententijd naar eigen inzicht in te vullen. Wanneer je lid wordt zul je een jaarclub gaan vormen van zo’n +/- 15 jongens of meiden. Bovendien kun je er met je club voor kiezen om bij een van de Verticale verbanden te gaan. Er zijn 3 vrouwenverticales en 1 mannenverticale. Kortom, het is niet verplicht om bij een verticale te gaan, maar je kunt dan wel nog wat meer uit je Laurentiaanse week halen!

In je eerste jaar zul je te maken krijgen met Heldendiensten. Die kunnen zowel in het pand zijn waardoor je veel gaat leren over de Sociëteit en haar werking, maar die kunnen ook in de keuken van De Smulpaep zijn! Dan ga je helpen bij de allerliefste kokkin die er is en zul je meer gaan leren over de logistiek van het restaurant. Mocht je een van deze heldenshifts zo leuk vinden, kun je er voor kiezen om je in je tweede jaar aan te sluiten bij een van de commissies die hoort bij deze elementen! Om je genoeg tijd te geven om je draai te vinden in de stad en met je studie is het opzettelijk zo geregeld dat je pas in je tweede jaar individueel bij een van de disputen lid kunt worden. Uiteraard vinden ze het op Laurentius heel erg belangrijk dat je genoeg studiepunten haalt. Zo worden er bijlessen en tentamentrainingen aangeboden en zul je commissietaken kunnen vergeten wanneer je niet genoeg studiepunten hebt! Wanneer je lid bent bij Laurentius kun je bovendien makkelijker aan een kamer komen aangezien er behoorlijk wat ledenhuizen in Rotterdam te vinden zijn! Alle mogelijkheden dus om snel je plekje in Rotterdam te kunnen vinden. Bovendien heeft Laurentius ook veel aandacht voor de maatschappij. Zo gaan leden regelmatig op stap met ouderen of gaan ze leuke dingen doen met kinderen die een verstandelijke beperking hebben.

Laurentius is mijn fundamentele vereniging in Rotterdam. Ik kom hier al het langste en ik heb al vele jaren hechte banden met deze vereniging. Je mag me dus op mijn woord geloven wanneer ik je vertel dat hier lid worden echt de beste keuze is die je kunt maken!

SSR-Rotterdam. Tradities:6

Wil je toch liever een wat kleinschaligere vereniging met wel genoeg tradities maar ook genoeg vrijheden? SSR-Rotterdam is dan de vereniging voor jou! In je eerste jaar vorm je een jaarclub van +/-10/12 jongens of meiden waarna je kunt besluiten om individueel bij een van de disputen te gaan waardoor je veel leden uit verschillende jaren leert kennen. Binnen SSR-R heb je de keuze tussen ongemengde en gemengde disputen dus er is altijd wel iets voor je bij! Omdat de vereniging wat kleiner van opzet is leer je snel vele leden kennen, ook buiten je jaarclub en dispuut om. Kortom, je bent nooit alleen wanneer je op Koinoonia bent. Hier zijn uiteraard ook vele leuke verenigingshuizen te vinden en kun je met genoeg studiepunten een van de mooiste commissies gaan doen! Wil je de perfecte balans van traditie en vrijheid? SSR-R it is! Ook leuk om te weten is dat je hier diverse lekkere shotjes en mixjes kunt bestellen. Redelijk uniek op studentenverenigingen!

Ik kom zelf al een aantal jaar op SSR-R en ik vind het hier altijd erg gezellig. De sfeer is toegankelijk en laagdrempelig waardoor je je al snel thuis zult voelen op Koinoonia. De mogelijkheden zijn Onbegrensd!

Het RSG. Tradities:4

Wil je een middelgrote vereniging met nog meer vrijheden dan tradities? Het RSG zou dan wel eens de plek voor jou kunnen zijn! Je kunt je week zo druk maken als je zelf wil. Je basis is je jaarclub en van daaruit kun je je doorontwikkelen op de vereniging. Vanaf je eerste jaar kun je meteen besluiten om je individueel aan te sluiten bij een van de disputen die Het RSG rijk is. Je hebt hier zowel gemengde als ongemengde disputen dus er is altijd wel iets voor je bij. Overigens is het niet verplicht om je aan te sluiten bij een dispuut. Wil je een weekje de jaarclubavond overslaan? Dan is dat geen enkel probleem! Niets moet, maar er is wel heel erg veel mogelijk als je dat wil! Leuk weetje, het RSG is elke dag geopend, dus je kunt er als lid altijd terecht voor een drankje (de grootste bar van Rotterdam! Als jij het shotje kan bedenken, kan het barbeheer het voor je maken!) of een gezellig praatje. Uiteraard is ook het RSG goed voorzien van leuke commissies en vele leuke activiteiten!

Het RSG is een plek waar ik me altijd erg thuisvoel. Zodra je de vele trappen van Asker V hebt beklommen word je altijd beloond met een fantastisch uitzicht. Ik heb ook een keer een avond op de vereniging meegemaakt en ook in die situatie voelde ik me direct thuis. Je vindt hier snel je plekje en je zal zien dat wanneer je het jaar eigenlijk niet zo actief wil maken, het toch zal gebeuren omdat het hier zo leuk is!

Tilburg

T.S.C. Sint Olof. Tradities:8

Wil je traditionele vereniging waar je zowel grootsheid als veel gezelligheid kunt vinden? Dan is Olof de vereniging voor jou! Wanneer je lid wordt bij Olof zul je je aansluiten bij een van de ongemengde disputen die de vereniging rijk is. Aangezien deze disputen vaak ook eigen huizen hebben zul je veel op gaan trekken met deze leden uit verschillende jaren. Ze zullen al snel je familie gaan vormen! Met je dispuut onderneem je de leukste activiteiten. Van borrelen op Sociëteit Asgard tot uitstapjes naar disputen uit Maastricht of Nijmegen! Maar ook de leukste huisfeesten en de tofste evenementen zul je met hen meepakken. Wat bovendien redelijk uniek is aan de disputen in het zuiden is dat zij vele grote evenementen organiseren buiten de vereniging om. Zo is er een herendispuut van Olof dat jaarlijks een groots carnavalsfeest neerzet en een ander herendispuut van Olof organiseert jaarlijks een immens hockeytoernooi met dito feest! Kortom, Olof is de ideale manier om veel andere mensen te leren kennen en toch een veilige thuisbasis te vinden. Je dispuut kan je immers helpen wanneer je vastloopt met je studie en kom je er echt niet uit? Dan biedt de vereniging ook nog tentamentrainingen en bijlessen aan. Je staat er nooit alleen voor op Olof!

Ik heb mijn eerste bezoekje aan Olof redelijk lang uitgesteld aangezien Tilburg geen hele grote studentenstad is. Echter was er een andere studentenvereniging die me aanmoedigde om toch eens de trein te pakken en op Tilburg uit te stappen. Beste.Keuze.OOIT! Ik voelde me al meteen volledig thuis op Sociëteit Asgard. Deze prachtige Sociëteit kent een grote sociëteitszaal waar de disputen gezamenlijk borrelen maar er zijn ook een aantal borrelruimtes die je kunt afhuren met alleen je dispuut. De sfeer is traditioneel maar kent wel een aantal vrijheden. Een geweldige traditie op Olof vind ik de petjes van de disputen. Een aantal (niet alle) disputen hebben als herkenningsteken een petje wat vaak op de schouder of in de borstzak van het borreljasje wordt gedragen. Dit is uniek in Nederland! Overigens is de vertrouwde das voor de heren nooit ver weg! Bij enkele damesdisputen is het gebruik dat je een choker (een soort sjaaltje) draagt, maar dat is in veel gevallen alleen bij officiële gelegenheden. Juist omdat Tilburg een wat kleinere studentenstad is zou ik het je wel aanraden om lid te worden bij een van de verenigingen. Je kunt natuurlijk leuk uitgaan in 013, maar met een vereniging haal je zeker veel meer uit je studententijd… En dan kan ik je Olof zeker aanbevelen!

T.S.V. Plato. Tradities:4

Wil je nu juist een niet zo traditionele vereniging? Dan is Plato het helemaal voor jou! Plato is de andere grote vereniging van Tilburg waar vrijheden en gelijkwaardigheid zwaar wegen. Jij maakt Plato zoals je het zelf wil! Er zijn zeker wel enkele tradities te vinden, maar lang niet zoveel als bij Olof. Je basis op Plato is je jaarclub. Vervolgens kun je besluiten om je individueel aan te sluiten bij een van de disputen die Plato rijk is. Dat is niet verplicht maar het is wel zo leuk omdat je in een dispuut leden uit verschillende jaren leert kennen en zo ook meer redenen hebt om naar de Sociëteit te komen!

Sociëteit Akedemeia bestaat uit drie delen. Je hebt het bruine café waar je gezellig speciaalbiertjes kunt drinken met je jaarclub of je lichting van je dispuut. De grote borrels worden gehouden in de borrelzaal. Naast de borrelzaal ligt de feestzaal waar de beste feesten gegeven worden. Wordt het echt een grote avond? Dan gaan de scheidingswanden tussen de borrelzaal en de feestzaal open en dan gaan echt alle remmen los!

Ik kom net zo lang bij Plato als bij Olof en ik vind het altijd erg geslaagd op Sociëteit Akedemeia. Met een pul vol ijsthee lekker chillen in de onlangs vernieuwde tuin en alle verhalen horen die er spelen rondom Plato. De sfeer is open en relaxt dus je zult je er heel snel thuis gaan voelen. Zie je die tradities gewoon niet zo zitten maar wil je toch wel lid gaan worden? Plato!!!

Maastricht

M.S.V. Tragos. Tradities:8

Net op het randje van hartje Maastricht vind je een fantastisch fort met de naam Koning Willem 1. Dit is de thuisbasis van M.S.V. Tragos, de meest traditionele vereniging van Maastricht. Wanneer je lid wordt bij Tragos zul je een jaarclub gaan vormen van +/-12 jongens of meiden met wie je de vereniging beter zult leren kennen. Daarnaast zul je een plekje gaan vinden bij een van de ongemengde disputen waar je leden van verschillende jaren zult treffen. Hier sluit je je individueel bij aan. Deze disputen hebben allemaal een eigen karakter dus er is altijd wel een dispuut voor je bij! Een leuk kenmerk van Tragoten is het feit dat je leden niet alleen kunt herkennen aan de das en/of choker (een vrouwensjaaltje) maar ook aan een bijzonder petje op de schouder. Deze wordt vooral door de Senaat (het dagelijks bestuur van de vereniging) gedragen maar er zullen gelegenheden zijn dat jij die ook zult dragen! Het rode petje is van de vrouwen en de blauwe is van de mannen.

Al sinds mijn eerste keer Maastricht kom ik met veel plezier op Tragos. De heerlijke traditionele sfeer die door het fort waart vind ik geweldig! Omdat je een fort als Sociëteit hebt kunnen de borrels en feesten lang doorgaan en kan er vrijwel niets kapot! Als je van tradities en echt uniek houdt kan ik je alleen maar adviseren om lid te worden bij Tragos. Daar krijg je zeker geen spijt van!


Circumflex. Tradities:8

Vind je dat traditionele wel leuk maar spreekt Tragos je niet zo aan? Overweeg dan Circumflex! In het hart van Maastricht, enkele koprollen van het Vrijthof vandaan, vind je Sociëteit de Kaap. De thuisbasis van Circumflex. In je eerste jaar vorm je een jaarclub met zo’n 15 jongens of meiden. Vervolgens heb je ook nog de mogelijkheid om je individueel aan te sluiten bij een van de disputen die CF rijk is. Er zijn ongemengde disputen op CF, maar er is ook 1 gemengd dispuut te vinden. Kortom, je kunt je studententijd zo druk maken als je zelf wil.

Circumflex bezoek ik ook al sinds mijn eerste keer Maastricht. Ik kom hier altijd erg graag en verwonder me altijd weer over het reilen en zeilen van deze vereniging. Circumflex staat namelijk nooit stil!

SV KoKo. Tradities:2

Zie je dat jasje dasje nu echt niet zitten maar wil je toch graag bij een vereniging? KoKo is dé vereniging waar niets moet en alles mogelijk is! Al wil je komen borrelen in een badjas, dat is mogelijk! Je basis op de vereniging is je jaarclub maar daarnaast kun je ook nog besluiten om je individueel aan te sluiten bij een van de ongemengde disputen die KoKo rijk is. Dat is niet verplicht, maar wel zo leuk om meer uit je studententijd te kunnen halen! Binnen die disputen zul je wel enkele tradities gaan aantreffen maar dat maakt je lidmaatschap dan weer verfrissend!

Gelijkwaardigheid en diversiteit vinden ze heel erg belangrijk bij KoKo en dat zul je ook snel merken aan de sfeer op de vereniging. Je kunt heel gemakkelijk met ouderejaars in contact komen en leuke tijden met hen hebben.

KoKo is niet te missen door de felgele kleur en het opvallende verenigingswapen. Standaard is het hier zeker niet, maar wie zegt dat afwijkend niet leuk is?

KoKo is iets later op mijn planning gekomen dan de andere verenigingen. Ik ben zelf namelijk vooral met traditionele verenigingen bezig. Echter bezorgde KoKo me al meteen een ontzettend welkom gevoel. Je leert al snel veel mensen kennen en het gaat verrassend makkelijk om de beste verhalen met elkaar uit te wisselen. Hierdoor heb ik mijn ‘traditionele norm’ iets laten varen en is KoKo op mijn planning gebleven. KoKo is elke keer weer een hoogtepuntje op mijn planning! Zoek je dus wel een leuke vereniging maar geen stapels aan tradities? Dan is KoKo het voor jou!

Onafhankelijk Maastricht. Tradities: wisselend

Vond jij het disputenverhaal nu wel heel erg leuk klinken maar zie je een hele vereniging niet zitten. Overweeg dan een van de disputen van Onafhankelijk Maastricht. Dit is geen studentenvereniging maar een verzameling van allemaal losse disputen. Dan heb je wel je ‘nieuwe familie’ in de vorm van studenten uit verschillende jaren, maar heb je de rest eromheen niet. Overigens betekent dat niet dat er dan geen borrels zijn. De Onafhankelijke disputen borrelen vaak in cafés die ze (soms) zelf uitbaten! Dus genoeg leuke avonden en gezelligheid maar ook genoeg vrije tijd voor je studie en andere dingen!

Eindhoven en Enschede.

Ik kom zelf uit Delft dus uiteraard vind ik dat er niets boven de TU Delft kan gaan. Maar er zijn nog twee TU’s te vinden in Eindhoven en Enschede. Daar heb je natuurlijk ook studentenverenigingen. Ik heb op dit ogenblik geen betrekkingen met deze steden maar je vindt het vast leuk om te weten wat de namen van de verenigingen uit die steden zijn, zodat je ze eens kunt opzoeken!

Eindhoven: Het E.S.C, SSRE en Demos.

Enschede: Audentis et Virtutis en Taste.

Tot besluit. Er is natuurlijk niet zoiets als een goed of een fout antwoord als het gaat om verenigingen. Elke vereniging heeft zijn charme en kan jou helpen te groeien op vele gebieden. Ga op zoek naar een vereniging waarvan jij denkt dat het bij je past en als je die gevonden denkt te hebben, neem dan eens contact op met die vereniging! Elke vraag die je dan nog hebt kan een lid sowieso voor je beantwoorden. Diverse verenigingen hebben hun voorinschrijving al geopend dus als je echt overtuigd bent van een vereniging, schrijf je dan gelijk in! Je kunt er alleen maar mee winnen! Daarom nogmaals mijn advies, schrijf je in bij een vereniging en word lid!




477 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page